6 gode råd til et godt og sundt arbejdsmiljø

I en travl hverdag kan der være mange ting, der kan påvirke dit humør. Derfor kan det også ofte være svært at være helt fokuseret på arbejdspladsen. Et godt og sundt arbejdsmiljø er derfor utroligt vigtigt for at bevare produktiviteten. Der er mange ting, du og din arbejdsplads kan gøre for at få forbedret arbejdsmiljøet. Det kan være alt fra det du spiser, bedre kontormøbler og til en bedre omgang med kollegaerne.

6 gode råd til, hvad der kan forbedre arbejdsmiljøet på din arbejdsplads:

Sørg for at holde et godt indeklima: Hvis du sidder på kontor, så kan du hurtigt komme til at sidde indenfor hele dagen. Det er en dårlig idé i sig selv, men du skal i det mindste sørge for at indeklimaet er godt. Det gør du blandt andet ved at lufte ud flere gange i løbet af dagen og ved at have planter stående. Desuden er det en god idé at holde kontoret så rent som muligt, og da det ofte ikke er dig, som står for den del, så skal du sikre dig, at rengøringspersonlet nemt kan komme til. Det gør du for eksempel ved at holde kontoret ryddeligt.

Spis ordentligt: Sund kost er noget af det allervigtigste, du kan gøre for et sundere arbejdsmiljø. Groft skårede grøntsager, frugt, groft brød, og masser af vand. Hvis du primært holder dig til disse fødevarer, så vil det hjælpe dig til at holde dig friskere og dermed hjælpe dig til at bevare koncentrationen i løbet af dagen. Din sunde kost kan måske også inspirere dine kollegaer til at spise sundere, hvilket i sidste ende vil give et meget bedre arbejdsmiljø. Mange firmaer vælger f.eks. at få indført en frugtordning, hvor der leveres frisk frugt én gang om ugen. Mængden kan justeres alt efter hvor mange der deltager i ordningen.

Indret din arbejdsplads med ergonomiske kontormøbler: Hvis du arbejder på et kontor, så er det utroligt vigtigt at have de rette møbler. Har du dem, undgår du bedre gener som ondt i nakke, ryg og skuldre. Med ergonomiske kontormøbler menes der blandt andet hæve sænkebordet, som gør, at du kan indstille dit bord i lige præcis den rigtige højde til dig. Derudover har du med et hæve sænkebord mulighed for at stå op ved computeren i løbet af dagen, hvilket er rigtig godt til at undgå de føromtalte gener. Et ergonomisk møbel kan for eksempel også være en ergonomisk kontorstol. Arbejder du på et kontor hvor du sidder meget ned i hverdagen, så er det et rigtig vigtigt at have en stol der giver dig støtte i både læn og ryg. Ønsker du mere inspiration til multijusterbare kontormøbler? På denne side finder du et et bredt udvalg af både nye og brugte kontormøbler der passer ind i både små og store kontorer.

Dyrk motion og sport: Hvis du gerne vil have et sundere arbejdsmiljø, så er det vigtigt for dig at holde dig i gang i løbet af den lange arbejdsdag. Det kan du gøre på flere måder. Hvis du har det føromtalte hæve sænkebord, så kan du som sagt stå op ved din arbejdsstation. Mens du gør det, kan du lave forskellige øvelser og udstrækninger. Variationen i dine arbejdsstillinger er dog det vigtigste. Skift derfor mellem siddende og stående. Der findes også andre ting, der kan hjælpe dig til at holde kroppen i gang. Du kan eksempelvis kombinere hæve sænkebordet med et gåbånd. Med et gåbånd kan du bevæge dig, mens du stadig befinder dig ved computeren. Derudover er det en god idé at lave noget fysisk, når du ikke er på arbejde. Det kan være noget så banalt som at cykle til og fra arbejde. Du kan også løbe en tur eller dyrke motion på anden vis, f.eks. igennem fitness. Ofte er det en god idé at lave din træning, inden du starter din arbejdsdag. Det vil nemlig resultere i mere overskud og dermed en mere produktiv arbejdsdag.

Hold dine pauser: Det er meget vigtigt at holde sine pauser i løbet af en lang og hektisk arbejdsdag. Din hjerne arbejder nemlig bedre, hvis du giver den en lille pause i ny og næ. Pauser giver dig også mulighed for at tale med dine kollegaer om andre ting end bare arbejde, og det er ekstremt vigtigt. De sociale relationer vil nemlig i sidste ende resultere i bedre forståelse for hinanden og dermed et bedre arbejdsmiljø. F.eks. kunne man drikke en kop kaffe sammen, foreslå at løbe en tur efter arbejdstid eller tage på en firmatur, hvor man virkelig kan lægge arbejdet på hylden. Det findes et utal af muligheder for at slå hovedet fra og det er vigtigt.

Gør din arbejdsplads mere hjemlig: Du bruger meget af din tid på dit job, og derfor er det vigtigt, at du føler dig godt tilpas, når du er der. Det gør du eksempelvis ved at have billeder af dine kære stående. Du kan også bringe noget grønt ind i rammerne eller vælge at sætte et billede af din hund eller familie ind som baggrund på computeren. Tryghed er meget vigtigt for et godt arbejdsklima.

Et sundt og godt arbejdsmiljø er ekstremt vigtigt. Både for dig selv og for din arbejdsgiver. For gladere og sundere medarbejdere vil give et bedre resultat, når dagen er omme. Hvis du følger disse råd, vil du være godt på vej.