Hvorfor giver vi egentligt gaver?

gaver

Delvist, fordi det er tradition. Jul, konfirmation, bryllup, der er mange lejligheder. Traditioner og kutymer nærmest tvinger os til at lege med og købe gaver til vores kære.

Men ikke kun det. Vi giver også gaver, helt spontan. Nogle gange endda uden åbenlys årsag. Fordi vi ikke kun glæder den anden person, men også os selv når vi giver en gave. Så gaver har en dobbelt virkning. Du bliver glad fordi du gør en anden person glad. Den anden person glæder sig over gaven, men også at din hensigt. Bingo på alle plader!
Selve ideen med at give gaver er så gammel som menneskeheden. Ældre endda, fordi ikke kun vi mennesker, men også dyr giver hinanden gaver. Fra delfiner har vi vidst det længe. Men delfiner er jo så intelligente at de ligner os rigtig meget i deres adfærd. De har et kompleks sprog og er meget sociale. Så det overrasker ikke at de giver gaver.

Her har du en lækker mus!

Nej, ikke den du bruger til at spille Counterstrike med. En rigtig mus, med hale, små poter, og det hele.
Det er ikke kun de højtintelligente dyr som delfiner der giver gaver. Mange andre dyr gør det også. Det er først for nylig, med de nye teknologier at vi har lært det. Med hjælp af avancerede kameraer kan vi nu komme så tæt ind på dyrenes liv som aldrig før. Vi kan se adfærd hos dyr som vi slet ikke anede noget om. Nogle fisk danner rigtige familier og giver kærestegaver til hinanden. Også fugle, primater, andre pattedyr, måske er det helt normalt i dyreriget?
Hvis du har en udegående kat, har du sikkert fået en mus foræret. Katte giver nemlig også gaver. Ikke kun til hinanden, men også til os. Når du finder en død mus på dørkarmen eller endda på din seng, bliv ikke sur. Det er et kærlighedsbevis fra din kat.  En kat har ikke brug for at blive inspireret til gaveideer. Den ved bare hvad en god gave er 😉 Men det har du måske?

Gode gaver er gaver med mening

For 10.000 år siden villet måske være gået an, at lægge en død mus ved entreen til kærestens hule. Dengang gav det også mening. I dag skal du nok være lidt mere kreativ hvis du vil gøre kæresten glad.  En god gave er en man glæder sig over. Eller en gave man kan bruge til noget. Eller begge dele.
Et løbebånd for eksempel kan være en rigtig god gave. Du skal naturligvis ikke give et løbebånd til nogen som vil føle sig presset. Det er nok ikke så velegnet som en overraskelsesgave. Men er det til nogen som elsker at motionere, men mangler lejlighed og udstyr til det, så ja. Eller nogen som har brug for genoptræning efter sygdom eller ulykke. Så er det en rigtig god gave, en gave med mening og hensigt. Og det er simpelthen de bedste gaver.