En kort introduktion til Lån i friværdi

friværdi

Er du boligejer? Har du friværdi? Har du behovet for et lån? Kan du sige JA til disse 3 spørgsmål, kunne et lån i friværdien i din bolig sandsynligvis godt være noget for dig! Lån i friværdi er en god måde til at få et billigt lån ved at give långivere pantsikkerhed i din bolig. Lån i friværdi bliver typisk anvendt til renovering af eksisterende bolig eller indfrielse af dyrere gæld. I princippet er det dog kun fantasien som sætter grænser for hvad du kan bruge lånet til.

Lån i friværdi er altså kun tilgængelige hvis du allerede ejer en bolig, eller anden fast ejendom, og der er friværdi i denne.

Beregn friværdi

Friværdien udregnes ved hjælpe af formlen: Friværdi = (Ejendommens værdi – Tinglyst restgæld), hvilket betyder at du skal fratrække den tinglyste restgæld i ejendommen fra ejendommens værdi for at finde frem til friværdien.

Først og fremmest skal du således kende restgælden på din bolig. Er du i tvivl om denne, kan du typisk tjekke den i din netbank eller på din seneste terminsopkrævning fra din långiver. Alternativt kan du slå din bolig op på tingbogen, ved at indtaste din adresse på tinglysning.dk, men dette vil god kun fortælle den oprindelige hovedstol på dine lån.

Dernæst skal du finde ud af værdien af din bolig. Denne kan findes ved at tage kontakt til en ejendomsmægler og bestille en såkaldt ”belåningsvurdering”. En belåningsvurdering afspejler ejendomsmæglerens skøn for hvad bolig ville kunne indbringe i salgspris, såfremt at dette skulle kunne sælges inden for en periode på 6 måneder. Det koste typisk penge 2000-3500 at indhente en belåningsvurdering, hvorfor vi anbefaler at du venter med at indhente belåningsvurderingen til at långivere anmoder om denne. I første omgang, er du således ofte bedste tjent med at gøre dit eget forarbejde, og finde frem til at kvalificeret bud på din boligs værdi.  

Lån i friværdi, uanset ejendomstype

Lån i friværdi er som nævnt en billig måde at låne på, da du som låntager giver långiver pantsikkerhed i friværdien i din ejendom, hvilket gør at långiver kan tilbyde nogle attraktive lånevilkår.

Lån i friværdi egner sig alle forskellige ejendomstyper, herunder huse, ejerlejligheder, andelsboliger, sommerhus, landejendomme, erhverv osv., så længe der blot er tilstrækkelig friværdi i ejendommen. Der er som udgangspunkt tilstrækkelig friværdi såfremt at dit lånebehov ikke overstige størrelsen på din friværdi, i så fald kan det være du skal overveje at reducere dit lånebehov, så vidt muligt. Udover at der skal være tilstrækkelig friværdi i din bolig, er det naturligvis også afgørende at din har en sund økonomi, og et rådighedsbeløb som er tilstrækkelig stort til at de kan betale afdragene på gælden.