Magneter – et tiltrækkende emne

Vi bruger dem alle sammen – magneter. Du har med garanti magneter hængende på dit køleskab. Vi bruger dem til at hænge vigtige ting op. Magneter kan dog også bruges til meget andet. Det er en ting, som vi bruger meget i vores hverdag. Har du nogen sinde tænkt over hvordan magneter virker og hvorfor de egentlig virker som de gør? Her får du svar på netop dette spørgsmål.

Magneter findes i mange forskellige udgaver og kan bruges til mange forskellige ting. Hvis du har et projekt hvor du mangler en magnet, kan du finde mange forskellige slags magneter på nettet. Du kan selvfølgelig også finde magneter i de fysiske butikker, men på nettet får du ofte et meget større udvalg. Du kan finde færdige magneter lige til at hænge på køleskabet. Eller du kan købe magneter til forskellige projekter.

Videnskab og magneter

Den ydmyge magnet var en videnskabelige landvinding. I dag ville vi ikke kunne leve uden denne videnskabelige opfindelse. Men hvad er en magnet egentlig? Magneter har et magnetfelt omkring sig. Magnetfeltet er usynligt, men meget stærkt. Feltet kan tiltrække og frastøde elementer og andre magneter. De såkaldte ferromagnetiske genstande kan enten frastøde eller tiltrække andre magneter og genstande i metal. Typisk er magneter lavet af jern, nikkel eller kobber.

Magneter kan tiltrække andre magneter eller frastøde dem afhængig af om det er plus- eller minussiden. Du har nok allerede prøvet dette. Du har to magneter, en i hver hånd. Du prøver at sætte dem sammen, men uanset hvad du gør, vil de bare ikke sættes sammen. Så vender du den ene magnet og pludselig vil de gerne hænge sammen. Dette hænger sammen med magneternes magnetiske felter. Hvis du har et stykke stål eller jern kan du gøre det magnetisk. Det er en sjov lille øvelse. Du tager dit stykker jern eller stål og stryger en magnet i den samme retning. Dette gentager du nogle gange. Ved at stryge magneten i den samme retning, danner du magnetiske poler og dermed har du en ny magnet, om end den er svag.

Brug magneter i dit hjem

Nu ved du hvordan magneter virker. Du støder på dem hver dag i din daglig dag. Der er selvfølgelig den helt oplagte og mest almindelige brug af magneter – køleskabsmagneter. Magneter kommer i forskellige styrker og det har du nok også oplevet i din hverdag. Nogle magneter kan holde mange papirer oppe på dit køleskab, mens andre svagere magneter ikke kan holde mange stykker papir oppe på en gang.

Magneter bruges også tit i forbindelse med lukning. Det kan være lukkemekanismen i din taske eller pung. Det er en nem måde at åbne og lukke ting på og netop derfor er den en meget brugt metode. Du kan også bruge magnetisme til at holde styr på dine knive i køkkenet. Knive er lavet af stål og dette metal er magnetisk. Derfor kan man nemt hænge en magnetisk skinne op, og herefter hænge knivene på denne skinne.