Hvad sker der egentlig, når du ikke betaler dine regninger?

De fleste har prøvet at misse en regning eller betaling, og der går ikke længe, før der kommer rykkergebyrer på regningen. Især ved småbeløb løber regningen hurtigt op til dobbelt størrelse – det plejer at være nok til, at de fleste får taget sig sammen til at betale regningen, før den stiger yderligere.

Men ikke altid. Hvert år ender et stort antal unge i RKI, og ifølge statistikken er der på nuværende tidspunkt ikke mindre end 50.000 registrerede dårlige betalere i RKI mellem 18-30 år. Grundene til, hvorfor man ikke formår at betale tilbage, kan være mange. Herunder finder du grundene til, at du IKKE skal ignorere dine rykkere:

1) Din gæld stiger

Når du ignorerer dine regninger, kan virksomhederne pålægge rykkergebyrer og gældsrenter. Betaler du stadigvæk ikke, kan virksomhederne sende din sag til Inkasso, og her bliver du pålagt yderligere inkassoomkostninger oveni i de penge, du allerede skylder. Det kan få de penge til at vokse til et helt uoverskueligt beløb, som kun bliver sværere og svære for dig at betale tilbage.

2) Next stop: Fogedretten

Betaler du stadigvæk ikke, kan virksomhederne bede Fogedretten om at indkræve pengene fra dig. Her gennemgår Fogedretten dine muligheder for at betale tilbage, så hvis du ikke har mulighed for at betale straks, kan de pålægge dig en afdragsordning med din kreditor. Har du aktiver, såsom bil, kan Fogedretten kræve, at du sælger din bil på aktion, ofte til meget mindre, end hvad den er værd, så du kan betale pengene tilbage til din kreditor.

Ejer du ingenting af værdi, kan du afgive en insolvenserklæring til Fogedretten, hvor du møder op og bruger fortæller, at du ikke har mulighed for at betale tilbage.

3) Du bliver registreret i RKI

Betaler du ikke dine regninger, kan du blive registreret i Experians RKI eller Debitor registret. Er du først registreret her, bliver det svært for dig at låne penge fremover.

Din bank kan også sende deres sag til Fogedretten, hvis du ikke overholder dine aftaler med dem. F.eks. hvis du ikke afdrager på dine lån, overskrider din kassekredit (uden at have aftalt det med banken) og ikke betaler pengene tilbage. Har du gentagne gange overtrukket din kassekredit, fordi du ikke kan holde op med at købe kjoler for penge, du ikke har, kan de opsige din aftale om f.eks. kassekredit eller lån. Herved skal du betale lånet ud hurtigst muligt.

Herudover kan de flytte penge fra din lønkonto for at modregne, det du skylder, på eksempelvis lån og lign. De kan også helt spærre din konto, så du ikke kan hæve penge via dit dankort.

Har du aftaler med banken, du ikke kan overholde, er det altid bedst at kontakte din bank og lave en aftale med dem om, hvordan du påtænker at tilbagebetale de penge, du skylder. Uanset hvor god du er til konflikthåndtering, så er det på bankens præmisser, at du låner penge, og derfor er de i deres gode ret til at tage de forholdsregler, de synes, er rimelige. Disse har du skrevet under på, da du indgik aftalen med dem til at starte med.

4) SKAT trækker pengene igennem din skat

Har du gæld til det offentlig, såsom hvis du har fået for meget udbetalt af skat, ikke har betalt medielicens, ikke har betalt underholdningsbidrag eller andet, så kan det offentlige overdrage sagen til skat, som så sætter din trækprocent op og dermed tilbageholde dele af din indkomst.

5) husleje, el, vand og varme

Mangler du at betale husleje, kan du blive smidt ud af din bolig. Og mangler du at betale telefonregninger, el-, vand- og varmeregninger kan selskaberne ligeledes lukke for det hele, indtil du har betalt skyldnerbeløbet tilbage.