Sæson for nytårsforsætter

Som altid boomer årets første par måneder med slankekure i alverdens afskygninger. Ugebladene introducerer nye slankekure og kostplaner. Medierne fyldes af interviews med personlige trænere, der giver gode råd og fitnesscentrene har kronede dage. Det er med andre ord sæson for nytårsforsætter!

Januar er de seneste år også blevet benævnt ”hvid januar”, da mange vælger at holde sig helt fra alkohol og/eller sukker i januar. Det kan være en øjenåbner i forhold til, om man også kan klare at skære ned på forbruget i årets resterende 11 måneder. De fleste oplever, at der er meget positive resultater at hente, såsom pænere hud, mere energi og en slankere talje.

For manges vedkommende vil et langvarigt vægttab kræve en livsstilsændring. Det er ikke noget, der kommer ”over-night” og der skal kæmpes hårdt for at nå i mål. Og selv når målet så endelig nås, bliver det ved med at være hårdt for, hvordan holder jeg den slanke linje .

Sunde vaner resten af livet

Mange lykkes med at tabe de ønskede kilo, men desværre er der også mange, der tager dem på igen, fordi de vender tilbage til de dårlige vaner.

Det, der er afgørende, er at være realistisk omkring sine mål. Sørg for at sætte nogle delmål, så de ønskede resultater ikke er alt for langt ude i fremtiden.

Sådan laver du en god plan

Indledningsvist bør man skitsere sin plan:

  • Hvor mange kilo ønsker jeg at tabe og hvad er tidshorisonten
  • Fastlæggelse af en realistisk kostplan og motionsplan
  • Hvordan holder jeg vægten, når jeg har tabt de ønskede kilo

Det første punkt kan synes nemt. Men det er afgørende for forløbets succes, at dette punkt er nøje gennemtænkt.

Punkt 2 er selve udførelsesfasen og her kommer motivationen på prøve. Det giver ikke mening at planlægge en daglig løbetur på 10 km, hvis man har fuldtidsarbejde, 3 små børn, osv. Men måske kan 2 løbeture passes ind i kalenderen eller 4 gåture, hvor pulsen kommer op, i forbindelse med afhentning af børn. På samme måde skal man være realistisk omkring kosten. Det tager tid at skrælle, snitte og hakke en masse grøntsager samtidig med, at der måske skal laves anden mad til resten af familien. Måske kan grøntsager på frost være løsningen og en masse sunde snacks, som står klar, når sulten melder sig og lysten til at falde i er stor.  

Det sidste punkt opleves for mange som det sværeste. For hvor vil det være ærgerligt at tage alle de tabte kilo på igen. Fastholdelse af den nye, sundere livsstil er nøgleordet her.