Kugledyne, hvad er det?

dyne

dyne

En kugledyne er en dyne, der i stedet for at være fyldt med dun eller fiber er fyldt med kugler.

Kuglerne gør dynen tungere end en traditionel dyne og det medfører at dynen ligger tættere omkring din krop og du sover bedre, da tyngden medfører at du ligger mindre uroligt. Samtidig giver kugledynen en bedre følelse af velvære end en almindelig dyne giver.

Har en god søvn da nogen betydning?

En god nats søvn har ikke alene stor betydning for vores sundhed generelt. Den påvirker også vores koncentrationsevne, vores vægt og vores mentale tilstand. Allerede efter en nat med dårlig eller manglende søvn påvirker, hvor meget overskud vi har til dagen arbejde eller til at bearbejde dagens mange indtryk. Man har heller ikke samme overskud til andre mennesker og bliver langt hurtigere end ellers irriteret og pirrelig. Samtidig har en god søvn meget at sige i forhold til, om vi tager på i vægt og udvikler livstilssygdomme som f.eks. sukkersyge.

Så vores søvn har stor betydning for vores sundhed og vores liv i det hele taget.

Hvem kan have glæde af en kugledyne?

Da alle påvirkes af søvnkvaliteten, kan alle have gælde af en kugledyne, da den forbedre nattesøvnen, men det har vist sig at især mennesker med en kognitiv diagnose har den haft stor betydning for om de har kunne sove. Det samme gælder mennesker med demens. Det er den ekstra vægt som der er i en kugledyne, der gør at den ligger tættere omkring kroppen som derved slapper bedre af, der har så stor betydning for at ens søvnmønstre ændre sig og man sover bedre end tidligere.  

Hvad er prisen for en kugledyne?

En kugledyne er typisk dyrere end en traditionel dyne, men den skal ses som en investering i dit personlige velvære og sundhed. En kugledyne koster omkring 3-8000 kr. alt afhængig af mærke, type og hvor tung den skal være. Den har en længere holdbarhed end en dundyne og er typisk opbygget i moduler. Det betyder, at det er muligt at tilkøbe ekstra moduler, hvilke især er relevant, hvis det er en dyne til et barn der vokser. Der købes et ekstra modul til den nuværende dyne, når den er blevet for lille og ikke en hel ny dyne. Det kan også gøres hvis der er et enkelt modul, der trænger til at blive udskiftet.

En kugledyne er specialfremstillet og passer til den enkeltes behov.

Det er muligt selv at lave en kugledyne, men den er ikke helt i samme gode kvalitet, så det anbefales, at hvis man her specielle behov, at man køber en frem for selv at lave en. Nogle kommuner er behjælpelige med økonomisk hjælp til anskaffelse af en kugledyne.

Vask af en kugledyne

En kugledyne kan nemt vaskes eller sendes til renseri. Er kugledynen opbygget i moduler, kan den skilles ad og derefter vaskes. Er den ikke modulopbygget, kan det være nødvendigt at sende den til rens, hvis den er for stor til vaskemaskinen.