Internettets mange muligheder giver dig frihed

Der er meget snak om, hvorvidt vi bruger for meget tid foran en skærm. Der er folk, der mener, at selvom vi aldrig har været mere i kontakt med andre mennesker, at vi er asociale og hæmmede af vores aktiviteter på diverse skærme.

Her bliver det modsatte argumenteret. Menneskets natur er bygget sådan, at vi altid vil have aktiviteter vi bruger som adspredelse. Aktiviteter som måske umiddelbart virker som tidsfordriv, men som er en del af menneskets natur. Følgende giver dig en udredelse af, hvorfor internettet er frihedens beskytter og ikke det modsatte.

Menneskets – et relativistisk væsen

Vi lever i en travl verden. Det har ikke noget at gøre med, hvor langt vi er teknologisk, men er simpelthen et produkt af, vi ikke længere kæmper for vores overlevelse. Jo bedre vilkår mennesket får, desto mere lægger vi på. Sprogets udvikling er et godt eksempel. Superlativer og adjektiver har overtaget sproget. Ord der beskriver andre ord. Ordet i sig selv er ikke længere nok – vi lægger på.

Mennesket er et relativistisk væsen. Vores problemer og glæder er relative i forhold til vores udgangspunkt. For at vores forudsætninger for lykke kan ændre sig til det bedre eller værre, skal vores omgivelser ændre sig drastisk. Denne omgivelsernes foranderlighed er proportionel med mulighederne. Muligheden for at dette drastiske sker. At nye vejes mødes – en mand og en kvinde.

Ligesom intelligens bliver afgjort af antallet af forbindelser i hjernen og deraf muligheden for, at to hjerneceller snakker sammen, har internettet og dertilhørende øget sandsynligheden for, at dette drastiske sker. Apps som Tinder er tingsliggørelsen af den mulige forbindelse mellem to mennesker. Et møde der ellers ikke ville have forekommet. Et møde der drastisk ændrer alt.

Vi indordner også altså efter omstændighederne. Det betyder, at vi ikke skal vurdere ting ud fra om det gør os lykkeligere, men om det giver os mulighederne for at gøre de ting, vi af en eller anden determineret kraft er forudbestemt til at gøre.

Det er netop, hvad internettet gør. Hvor ville vi være i dag uden internettet? Vi ville ikke være mindre glade, men vi ville nå meget mindre, vide meget mindre og kunne meget mindre.

Et eksempel på dette er noget så lavpraktisk, som valg af boligadvokat. Gennem internettet, og alle dets informationer, har du meget bedre mulighed for at vælge den rigtige advokat, når du skal flytte. Internettet giver dig også mulighed for at finde en lejebolig i Aarhus meget lettere end, hvis du skulle ud og finde den gennem den analoge verden.

Det er en umiddelbart små ting, der betyder rigtig meget for din bekvemmelighed. Det er sådanne ting, man må måle på, når det er et paradoks at måle på nytte og lykke i større størrelser.

Det er de små sejre der tæller

I stedet for at vurdere livets gang i et større perspektiv, bliver du i stedet nødt til at sætte dig ét overordnet mål og så tage det i små bidder ad gangen.

Mange bække små som man siger. Find glæde i de små ting og de små sejre. Det kan for eksempel være at nyde en masse oplevelser i Aarhus i stedet for at stresse rundt på din weekendtur – simpelt og overskueligt. Et andet og mere mikroorienteret perspektiv vil, hvis det lykkes dig at sejre oftere, end du lider nederlag, give dig en mere holdbar fornemmelse af lykke og deraf frihed.

Gennem internettet bliver det simpelthen nemmere at sejre gang på gang. Hvis du skal have information, du i øjeblikket føler er vigtig, er det 99 procent af gangen bare om at slå det op på Google. Hvis du vil klage over skat, kan du ordne det online i stedet for at kæmpe med det i den analoge verden i, hvad der vil virke, som evig tid.

Dette forudsætter selvfølgelig, at du vægter disse små sejre efter fortjeneste og ikke lader dig lokke af store eksistentialistiske tanker. En slagmark hvor du ikke kan sejre – medmindre…