Helstegt pattegris – den store fagbogsartikel

Velkommen til fagbogsinfos store artikel om helstegt pattegris. En spise der er kendt og elsket af mange over det ganske land. Her i artiklen vil du kunne få svar på de oftest stillede spørgsmål, og være godt rustet til når du selv skal bestille din gris.

Hvad koster helstegt pattegris?

Det er så svært at svare på hvad en helstegt pattegris koster da der er mange variabler at tage højde for – er det sæson, hvor i landet skal den steges, hvem skal stå for selve grilningen, er der kul med, etc. etc., og derfor springer vi let og elegant over dette spørgsmål og anbefaler i stedet at man ringer til leverandøren og får oplyst en konkret pris.

Hvor mange personer er der til i en helstegt pattegris?

Et andet spørgsmål som mange – ganske berettiget – har er, hvor mange personer der egentlig kan blive mætte af en helstegt pattegris. Også her er der flere ting man skal overveje inden man bare kaster et tal ud.

Det kan f.eks. være:

  • Er der andet mad? Helstegt pattegris kan både være enten ”hovedattraktionen” ved måltidet eller en del af en større buffet, og her er det selvfølgelig oplagt at jo mere ”andet mad” i form af tilbehør, pølser etc. der er tale om, jo flere mennesker kan pattegrisen mætte.
  • Hvem skal spise den? Der er stor forskel på om det er mandeklubben der er på tur, eller om den helstegte pattegris skal bruges til konfirmationen.
  • Hvordan er dagen ellers forløbet? Dette kunne man også kalde ”er folk sulte” og går i bund og grund ud på at du skal huske at overveje hvad der ellers er sket i løbet af dagen. Er pattegrisen en afslutning på en aktiv teamworkingsdag vil man formegentlig kunne spise meget mere end hvis man har gået og små-snacket hele dagen.
  • Skal der være til natmad? Er det en fest der fortsætter til langt ud på natten kan det være lækkert at gemme lidt gris til natmad – det bliver man glad for når klokken passerer midnat og maven igen begynder at rumle.

Når man tager alt det med i overvejelserne så anslår den danske eventportal Eventy at en helstegt pattegris kan mætte min. 30-40 mennesker, og det mener vi er et meget reelt tal, måske til den lidt lavere side.

Her kan det også være en god ide lige at snakke med slagteren først, da han nemmere konkret ville kunne vurdere hvor mange den kan mætte og hvor stor en gris der er brug for.

Hvordan laver man helstegt pattegris?

Det er som sådan ikke ”svært” at lave en helstegt pattegris. Man skal bare bruge en stor grill, f.eks. i en gammel olietønde, hvor man har mulighed for at lave indirekte varme.

Derefter skal man have grisen op på et stort spyd, som man så skal dreje konstant rundt i mange timer.

Man kan enten stege grisen selv eller få en proffesionel til at stege grisen for en – den danske side Festli har samlet nogle argumenter for hhv. at grille den helstegte pattegris selv eller få en kok til det. Konklusionen på dette er at det kommer meget an på hvad humør man er i, og hvordan det passer til ens øvrige planer.

Hvilken vin passer til helstegt pattegris?

Først og fremmest skal man overveje om ikke det vil være lækkert med en kold øl til sin gris, men hvis man gerne vil have vin til helstegt pattegris kan man med fordel overveje en lidt kraftig vin.

Det kan her være en god ide at besøge sin lokale vinmand og høre hvad han kan anbefale.