Hvis du er en af de mange danskere, som er blevet forelsket i klatring som sportsgren, så har du højst sandsynligt også stiftet bekendtskab med en af de mange skader, som man kan komme ud for, når man klatrer. Det er en sport, som desværre kan føre til et væld af forskellige skader, selvom man tager sine forholdsregler.
Er uheldet ude, og er du blevet skadet, er der dog hjælp at hente. Det gælder altid om at reagere så hurtigt som muligt, så skaden kan blive udbredt så hurtigt som muligt. Derfor bør du altid søge professionel hjælp hos enten læge eller kiropraktor, hvis du tror, at du er kommet til skade ved klatringen.
Man skelner generelt mellem traditionel klatring og sportsklatring, og det er især ved sportsklatring, at folk i dag oplever klatreskader. Det kommer simpelthen af, at flere folk i dag dyrker sportsklatring end traditionel klatring. Det betyder også, at skadernes udformning også har ændret sig.
I dag ser man skader, som især har med led og ekstremiteterne at gøre, hvor man tidligere så faldskader og skader i forbindelse med hovedet. Man skal have enorm styrke og udholdenhed for at dyrke sportsklatring, og det sker desværre ofte, at man kommer til at overbelaste sine led ved klatring. Det gælder især skuldre, arme og hænder. Faktisk er fingrene det sted, hvor flest oplever skader i forbindelse med sportsklatring, fordi disse risikerer at blive overbelastet. Der er dog også mange, som døjer med skulder- og rygskader.
Skulderen er at af de områder, som oftest rammes af skader hos dem, der dyrker sportsklatring, og det er samtidig et af de områder på kroppen, hvor en skade kan have størst påvirkning. Skulderskader kan nemlig udvikle sig til regulære rygskader og kan generelt give smerter i kroppen.
Får man en skade i skulderen under klatring, så er der høj sandsynlighed for, at man har beskadiget sin rotatorcuff. Det er en samlebetegnelse for de 4 muskler i skulderen, der sørger for at stabilisere skulderen. Smerterne dukker ofte op, hvis man prøver at hæve armene over hovedet i en cirkel, eller når armene løftes ud til siden.
I modsætning til andre skader, som man kan pådrage sig under klatring, så kan skulderskader virke invaliderende, fordi man kan ende med at have så stærke smerter, at man ikke kan bevæge sin arm betydeligt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på selv begyndende smerter eller ubehag i skulderen og gøre noget ved dette, før problemet udvikler sig.
Hvis du døjer med smerter i skulderen eller andre steder på grund af klatring, uanset om det gælder traditionel eller sportsklatring, så er det en god ide at søge professionel hjælp. Det kan fx være ved en kiropraktor, som netop er uddannet indenfor menneskets bevægeapparat, og som derfor kan udvikle en handlingsplan, der hurtigt får has med smerterne.
Når du får hjælp af en kiropraktor til at håndtere en skulderskade fra klatring, så vil du ofte blive bedt om at fortælle, hvordan smerterne er opstået. Du vil også skulle igennem en undersøgelse af det smerteplagede område, og herefter vil kiropraktoren skabe en behandlingsplan, der har udgangspunkt i din specifikke situation og skade. Der vil ofte være fokus på både rehabiliterende og forebyggende øvelser, så skader i fremtiden kan undgås.