3 ikoniske designerstole

I gamle dage var der ikke så megen fokus på møblerne i Danmark, men efterhånden som folk er blevet rigere, er vi tilsyneladende også blevet mere kritiske overfor hvilke genstande vi omgiver os med hver dag. Det er ikke længere lige meget om stolene ved køkkenbordet er lidt lurvede og ubehagelige at sidde på: Vi vil have flotte stole, der er behagelige at placerer rumpen på, med unikke designs der passer til resten af lejlighedens indretningsstil. Skal man se på de samme møbler dag ud og dag ind, er det da også vigtigt at de er smukke og interessante at se på.

Derfor har vi her samlet 3 af de mest ikoniske stole, som man næsten ikke kan undvære i sit hus, eller i sin lejlighed.

Barcelona stolen

Designer: Ludwig Mies van der Rohe og Lily Reich
Design år: 1929-1931

Den klassiske Barcelona stol er en smuk gammel kending, der efterhånden er blevet verdenskendt som en af de helt store møbelklassikere. Stolen er i løbet af det seneste århundrede blevet lidt af et designikon inden for møbelverdenen.

Ludwig Mies van der Rohe og hans partner Lily Reich designede i 1929 stolen til den “Tyske pavillon” ved verdensudstillingen i Barcelona, hvor to af disse stole og 2 sofaer i samme serie prydede rummet. De to stole var designet som komfortable “troner” til det besøgende royale par, kongen og dronningen af Spanien. Det royale par var åbenbart ikke de eneste der kunne lide de smukke og komfortable stole, for stolen begyndte langsomt at stige i popularitet på det globale møbelmarked.

Firmaet Knoll fik i 1948 rettigheden til at producere Barcelona stole-serien, og producerer dem stadig. Ægte Barcelona stole kan derfor kendes på Knolls mærke og Ludwig Mies van der Rohes signatur på stellet.

Barcelona stolen er en lækker og behagelig klassisk stol, der er perfekt til stuen – især med en sød pyntepude.

Tolix stol

Designer: Tolix
Design år: 1930

De gamle Tolix møbler har en helt særlig charme, og den mest charmerende af dem alle er uden tvivl den smukke Tolix stol. Firmaet Tolix blev startet af Franskmanden Xavier Pauchard i begyndelse af 1900-tallet. Den ikoniske Tolix barstol, som vi i dag kender, blev for første gang produceret i 1930 til brug i institutioner og cafeer, hvilket kan ses på den design – Stolen er nem at stable, og derved nem at opbevare. Stolen er udover dette yderst behagelig at sidde på.

Nyere versioner af stolen med en ramme af aluminium kan købes i de fleste møbelbutikker, men har ikke helt den samme særlige franske vintage stil, som det gamle design i jern. De nyere stole kan dog købes i langt flere forskellige farver end det gamle design.

Hvis man længes efter et helt særligt fransk flair til hjemmet, er Tolix stolene uundværlige.

Stolenes konge, Ægget

Designer: Arne Jacobsen
Design år: 1958

Denne stol behøver vist ingen introduktion. Ægget er en gylden klassiker som alle kender, der længe har stået som det ubesejrede ikoniske møbel i designverdenen. Designet af danskeren Arne Jacobsen, opstod i 1958 og var resultatet af en ny teknik udviklet af Jacobsen selv. Stolen startede som en stærk skal af skum, der efterfølgende blev betrukket med polstring. Jacobsen brugte lang tid på at afprøve forskellige designs i jagten på den helt perfekte stoleform, og Ægget blev hans Magnus Opus. Stolen er nu blevet verdenskendt.