3 anbefalinger: Sportsbøger, som vil gøre dig klogere på både fortiden og nutidens fodboldverden

Nogle gange kan fortiden hjælpe os med at forstå nutiden. Dette synes at være det fælles tema i vores 3 anbefalinger til de sportssultne læsere derude.

Skru tiden tilbage til løsslupne, ubekymrede 60’ere, genopdag en glemt dansk stjerneangriber eller forstå gåden bag fremkomsten af verdens måske bedste nulevende fodboldspiller. – Valget er dit.

“John Eriksen – angriberen der glemte sig selv” af Lars Fink (2016)

Lars Fink, som til daglig er journalist på TV 2 og TV 2 Sport, fortæller historien om den nu mere eller mindre ‘glemte’ angriber, John Eriksen.

Eriksen var i 1980’erne en af Danmarks og verdens største målscorere. Således hamrede han i løbet af 15 sæsoner hele 319 mål ind og stod i spidsen for Danmark ved både VM 1986 og EM 1988.

Men Finks bog er omhandler lige så meget de mørke sider af Eriksens liv som de lyse. Eriksens ‘forbandelse’ var nemlig, at han altid stod i skyggen af en anden dansk angriber, Preben Elkjær, og i en ung alder blev ramt af demens.

Der er tale om en rørende og hensynsfuld beretning, som da også blev kåret til årets bedste sportsbog af Danske Sportsjournalister.

“Barca – verdens bedste fodboldhold” af Graham Hunter (2012)

Den 5-dobbelte Ballon d’Or-vinder, Lionel Messi, er i en alder af 30 år stadig på toppen af fodboldverdenen. Alene i år er han ifølge sports- og betting siden, bet365, med odds 1,57 favorit til at vinde La Liga, og spås samtidig en top 3-placering i Champions League med odds 7,50.

Faktisk er der vel kun én anden spiller, som kan siges at være på samme niveau – hans rival i La Liga, Cristiano Ronaldo.

Graham Hunter’s bogen, der i 2012 blev kåret som verdens bedste sportsbog og året efter oversat til dansk af det århusianske forlag EC Editions, er derfor heller ikke overraskende så relevant, som den nogensinde har været.

Save the Dream at the Match of Champions

Save the Dream at the Match of Champions” (CC BY 2.0) af Save the Dream

For hvordan kunne den spinkle og ikke synderligt imponerende unge dreng, hvis kontrakt med Barcelona i lang tid trak ud, vise sig at blive så dominerende en instans senere i sin karriere? Det er netop det spørgsmål og den historie, Hunters bog søger at være svaret på.

“Uanset om man er fundamentalistisk fan af Barca, Liverpool, Bayern eller Juventus, så får man et kick af dimensioner, når man læser denne fremragende fodboldbog,” skrev Litteratursiden i deres anmeldelse af bogen.

“Sommeren 1960” af Hans Mortensens (2016)

Hans Mortensens bog fra sidste år er rig på revolution, optimisme og politik – med andre ord alt det, som vi i dag forbinder med starten af 1960’erne.

Mere præcist er dette historien om Arne Sørensen – Danmarks første fastansatte træner. Det var dengang at DBU havde langt strængere regler end dem, der gjaldt i andre lande. For eksempelvis fik spillere karaktæne, hvis de spillede for blandt andet italienske eller franske klubhold, da DBU anså det for ‘amatøragtigt’.

Arne Sørensen 1959” (public domain) af TV 2 Sport

“Dette er en bog om svundne tider med – forkvaklede – amatøridealer og fodbold i fritiden, kun vi modne fans af spillet vil kunne huske,” opsummerede Politiken således på rammende vis i deres anmeldelse.

Sørensen havde dog øjnene rettede mod det forestående OL i Italien samme år. VM i 1958 var det lykkedes Brasilien at vinde, og den danske træner havde nu ladet sig inspirere at deres høje tempo og ukonventionelle spillestil.

Selvom bedriften ofte overskygges af 1992 VM-triumfen, er der ingen tvivl om, at Sørensen og de danske spillere – blandt andet Henry From og Harald Nielsen – præsterede over alles forventninger. Således strøg de hele vejen til finalen, hvor de desværre måtte se sig slået af et overlegent Jugoslavisk hold (3-1).