Økologisk eller traditionel kaffe – hvad er forskellen?
Økologi og økologiske varer er én af tidens helt store debatemner, og det er et område, som flere og flere mennesker begynder at gå op i og at sværge til. At købe økologiske varer betyder kort og godt, at man køber varer, der ikke er behandlede med forskellige former for sprøjtegifte eller tilsætningsstoffer, som man ellers kan komme ud for det, hvis man ikke køber økologisk.
Denne forskel er altså også den grundlæggende forskel for økologisk kaffe og traditionel kaffe, for med den såkaldte traditionelle kaffe, man måske er vant til at købe, kan man rent faktisk ikke vide sig sikker på, hvad der er tilsat kaffen, eller hvordan den er blevet dyrket. Man kan med fordel begynde at lede efter det økologiske alternativ, når man er ude at handle, og som du kan se her behøver økologisk kaffe ikke koste en formue. Det er nemlig også en fordel ved, at økologi er så fremhævet og så omdiskuteret, som det er for tiden, for rigtig mange forhandlere gør meget ud af, at man skal kunne betale for økologiske varer også.
Fremstillingen af økologisk kaffe skåner
Èn ting er at økologisk kaffe ikke har været i kontakt med sprøjtegifte og tilsætningsstoffer, som kan være usunde at indtage for kroppen i det lange løb – en anden ting er, at det også er skadende for miljøet i det lange løb, når der sprøjtes med sprøjtegifte i for eksempel kaffeplantager.
Når man vælger at købe økologisk kaffe fra en økologisk kaffeplantage, vil man altså også samtidig støtte op om et valg, der kommer naturen og miljøet til fordel. Man vælger en økologisk kaffe, der ikke har været med til at forurene miljøet i en så høj grad, som fremstillingen af den traditionelle kaffe ellers kan have gjort det. Der er altså mere end blot ens egne præferencer for sit indtag på spil, og man kan virkelig være med til at gøre en forskel ved at vælge at købe økologisk kaffe, så det er bestemt værd at overveje. Under alle omstændigheder kan man tænke over det, næste gang man står ved kaffehylden i det lokale supermarked, man træffer et valg på ens egne vegne men også på de fremtidige generationers vegne.
Økologisk kaffe kan også være Fairtrade
Når man først er begyndt at tænke i de økologiske baner, kan det være, at man også gerne vil sikre sig, at ens kaffe er fremstillet under Fairtrade-ordningen. Fairtrade er ikke nødvendigvis økologisk, men de går som regel hånd i hånd, når man først begynder at undersøge, hvor de forskellige typer af kaffe kommer fra, og hvordan de egentlig er fremstillet. Fairtrade betyder, at der er en ordning for, hvordan lokalsamfundet hvor kaffen dyrker skal behandles bæredygtigt, og der er en Fairtrade bonus at få for de lokale bønder, der arbejder under ordningen, som for eksempel vil kunne gå til skoletilskud, sundhedspleje og lignende. Fairtrade er altså med til at fremme og til at støtte lokalsamfundet, og på denne måde er det også en virkelig god sag at støtte.